BİYOLOJİ PORTALI

BİYOLOJİ SORULARINIZI SORUN

 Soru Sor

damla albayrak gönderdi.
8.3.2017 / 21.47

Konu: kalıtım

y uzerinde olan hastalıklar kız cocuklara gecme ihtımalı varmı

Ergün Önal gönderdi.
10.3.2017 / 21.48

Y kromozomunun X ile homolog olan bölümdeki özellikler dişiler ile aynıdır. Otozomolal kalıtım kurallarına göre aktarılır.

Y kromozomunun X ile homolog olmayan bölümdeki özellikler erkeklere özgüdür. Dişilerde görülmez. Yapışık parmaklılık (2 ve 3. ayak parmakları yapışık ve ya perdeli) balık pulluluk gibi durumlar erkekler içindir. Ancak yapışık parmakli dişiler de yok değil. Bunlardaki yapışıklılığın sebebi farklıdır. Y kromozomu ile ilgisi yoktur. Çünkü dişilerde Y kromozomu yoktur.

yavuz yılmaz gönderdi.
8.3.2017 / 16.27

Konu: osmoz

Hocam kolay gelsin. Osmozda taşıyıcı proteinler kullanılır mı?

Palmede bir iki soruda kastediliyor sanırım.

Ergün Önal gönderdi.
10.3.2017 / 21.40

Son günlerde çok konuşulan bir konu. Bence taşıyıcı protein değil de protein kanalları dersek daha doğru olacak.

Buse gönderdi.
7.3.2017 / 22.44

Konu: Konjugasyon

Hocam bakterilerde konjugasyonda birey sayisi artmazken paramesyumdaki konjugasyonda birey sayisi artar biz oyle ogrendik ama siz ikisindede artmaz demisiniz hangisi dogru ?

Ergün Önal gönderdi.
8.3.2017 / 0.19

Konjugasyon, bakterilerde birey sayısını arttırmaz. Bunda bir problem yok. Ancak paramesyumdaki konjugasyon ile ilgili olarak bazıları birey sayısını arttırır. Bazıları ise arttırmaz der. Yıllarca ben de şahsen sizin öğrendiğiniz gibi anlattım. Ancak MEB de dahil olmak üzere yeni yayınlanan kaynak kitapların çoğu, bilimsel yayınların çoğu paramesyumların konjugasyonunda birey sayısının ARTMADIĞI yönünde hem fikir oldular. Doğrusu da budur. Bundan böyle arttırmaz bilgisi doğru kabul ediliyor. 

Bu durumun ortaya çıkmasının sebebi, arttırır diyenlerin, konjugasyon tamamlandıktan sonraki bölünme ile eşeysiz üremeyi konjugasyonun devamı olarak görmesidir. Ancak buradaki birey artışı konjugasyon ile değil, eşeysiz üreme ile olmaktadır. 

Buna açıklık getirilirek düzeltme yapılmış ve artık paramesyumda da konjugasyon birey sayısında artış sağlamaz görüşü kabul görmüştür. 

NOT: Bu konu ile ilgili olarak bu sene 10. sınıflarda oktulan PALME YAYINLARI BİYOLOJİ 10 kitabına da bakabilirsiniz. LÜTFEN BU KİTAPTAN BİR KONTROL EDİNİZ. Bu ikilemden kurtulmuş olursunuz. Biraz uzattım kusura bakma. Allah zihin açıklığı versin... Kolay gelsin.

Buse gönderdi.
8.3.2017 / 1.14

Peki hocam cok guzel anlatmisiniz tesekkur ederim size de kolay gelsin :)

Buse gönderdi.
6.3.2017 / 20.15

Konu: Bakteriler

Hocam nitrit ve nitrat bakterileri fotosentez yaparmi ?

Ergün Önal gönderdi.
6.3.2017 / 22.53

Hayır. Fotosentez yapmazlar. Bu iki canlı da kemoototroftur. Sadece kemosentez yaparlar.

Meryem Nergiz gönderdi.
2.3.2017 / 20.0

Konu: Ribozom

Orgun alyuvar hücrelerinde neden ribozom bulunmaz

Ergün Önal gönderdi.
6.3.2017 / 0.41

Olgun alyuvarlarda sadece ribozom değil aynı zamanda çekirdek ve diğer organeller de bulunmaz. Çünkü olgun alyuvarlar kırmızı kemik iliğinde ilik hücrelerinin mitoz bölünmesi oluşur. Olgunlaşıp kana geçerken de çekirdek ve organellerini kaybeder. 

Bunun sebebi alyuvarların görevlerini en iyi yapabilmek ile ilgilidir. Bu değişimin sonucunda alyuvarlar geniş yüzey kazanarak en fazla oksijen ve karbondioksit taşıyabilme özelliğine sahip oluyor. 

Bir hatırlatma: Alyuvarlar enerji (ATP) laktik asit fermantasyonu ile karşılarlar. Yani ATP üretimi glikolizde gerçekleşir.

 Soru Sor

KONU BAŞLIKLARI

POPÜLER KONULAR